Birçok site kendi sayfalarında rastladıkları “Bu Sitenin Çevirisini Yap” sorununu nasıl çözeceklerini bilememektedirler. Bu sorunun çözümü kolaydır ancak biraz sonra bahsedeceğimiz işlemleri sırasıyla ve dikkatli kontrol etmeniz gerekmektedir. Detaylara inmeden önce bu hata mesajı neden ortaya çıkar, nedenleri nelerdir anlamamız gerekir. Soruna neden olan konular arasında sitenizin içerisinde farklı dillerde içerik oluşturuyorsanız onunla başlayabiliriz. Daha sonra meta etiketlerinizin yanlış kullanılması, backlink çalışmalarının yetersiz ve düzensiz oluşu söz konusuysa “Bu Sitenin Çevirisini Yap” sorunu ortaya çıkabilmektedir. Bunların dışında sitenizle ilgili yanlış içeriklere odaklı çalışmalar yapıyorsanız bu da etkili olabilir.
Saymış olduğumuz bu nedenler, “Bu Sitenin Çevirisini Yap” sorununu karşınıza çıkardığında kontrol edip düzenleme yapmanızın zamanı gelmiş demektir. Sırasıyla meta etiketlerinizi kontrol etmelisiniz. Sitenizin ana konusuyla ilgili olan anahtar kelimesinde de kontrolü sağlamalısınız. Meta etiketlerini kontrol ettiğinizde, “TR-tr” doğru bir şekilde eklendiğinden emin olmalısınız. Sitenizin içerisinde ayrıştırılmadan kullanılmış ise ayırmayı gözden geçirmelisiniz. Farklı bir dile sahip sayfa olduğunu gösterecek “hreflang” etiketini kontrol etmeyi unutmayın. Ve tüm bu detaylar gözden geçirilip düzenlendikten sonra siteniz için yapılan backlink çalışmalarının değerlendirilmesi önem kazanıyor. Yapılan backlinklerin istenilen bir şekilde yapılıp yapılmadığı veya ne kadar etkili olduğu analiz edilmelidir. Yetersiz veya yanlış uygulama görüldüğü zaman gerekli hamleler yapılmalı ve düzenlenmelidir.
“Bu Sitenin Çevirisini Yap” Sorunu için Çözüm Önerilerimizi Uygulayın
Bahsettiğimiz detaylarla birlikte genel olarak site içi ve site dışı yapılan çalışmaların kontrolü tamamlandıktan sonra “Bu Sitenin Çevirisini Yap” sorununu tamamen ortadan kaldırmak için son bir işlem gerekmektedir. Google tarafından bu konuyla ilgili yapılan açıklamada, kendi sistemlerinde kolayca okuyup anlayabilecekleri birden çok kod yapısı sayesinde internet kullanıcılarına rahatlık getirmek istediklerini belirtmektedirler. Dolayısıyla aslında, Google tarafından tüm internet kullanıcılarının sizin sitenize geldiği zaman rahatça okuyup anlamalarını sağlayabilecek etiket türleri oluşturduklarını söyleyebiliriz. Etiketlerden birisi de “Language (Lisan)” etiketi olmaktadır. Bu etiketin Javascript language ile karıştırılmaması gerekir. Ve sitenizde içerikleriniz Türkçe olduğu halde Google arama motoru üzerinde “Bu Sitenin Çevirisini Yap” hatası aldığınızda, sitenizde şöyle bir kodun varlığından bahsetmek mümkündür: “İçerik lisanının Türkçe(ya da farklı bir dil) olduğunu, farklı bir bağlantı akışı görüldüğünde de herhangi bir lisan değişimi yapılmaması gerektiğini anlatır.” İçeriklere ve dış bağlantılara bağlı olmadan Google botlarına bu mesaj iletilmiş olur.
“Bu Sitenin Çevirisini Yap” sorununu yaşamamak için de yine Google tarafından yapılan açıklamayla bir meta etiketi kullanarak bunu rahatlıkla kaldırabilirsiniz. Böylece sitenizin lisanının sabit kalmasını sağlamış olursunuz. Ve söz konusu sayfanın çevirisini engellemiş olursunuz. Bahsettiğimiz meta etiketi de, <meta name=”google” content=”notranslate” /> şeklindedir. Bu etiketi </head> etiketinden önce kullanmanız yeterli olacaktır.
Yorumlarınız