WordPress Hız Optimizasyonu

Çağın gereklilikleri değiştikçe, teknoloji dahil her alanda hız önemini arttırdıkça, SEO konusunda da her zaman önemli bir kriter olmaya devam edecektir. Google başta olmak üzere, tüm arama motorlarının siteler bazında öncelik verdiği kriter site hızı olmaktadır. Siteniz WordPress tabanlı ise sitenizin hızını arttırabileceğiniz WordPress Hız Optimizasyonu sağlayabileceğiniz yöntemleri sizlerle paylaşalım. Bahsedeceğimiz düzenlemeler sayesinde sitenizin hızı artacak, arama motoru botları sitenize geldiğinde fazlasıyla değer görmenize yol açacaktır. Bu da arama motoru sonuçlarına olumlu yansıyacaktır. Bu anlamda sitenizin her açıdan uyumluluğunun gerçekleştirdiğinizden emin olmalısınız. Sitenizin donanım, yazılım ve tasarım yönünden gerekli işlemlerin tamamıyle düzgün bir şekilde tamamlanmasından bahsetmekteyiz.

WordPress Hız Optimizasyonu için başlangıçtaki detayların tam olması için gerekenleri aktaralım. Sitenizin donanım yönünden hızlı olması için aldığınız hosting hizmeti iyi olmalıdır. Sunucunun, sitenizin faaliyet gösterdiği ülkede olması, ram, işlemci, cpu kullanım oranları gibi teknik özellik ve kısıtlamaların olmaması gibi unsurlar, sitenizin hızını önemli derecede etkileyecektir. Yazılım yönünden hızlı olması, sitenizin veritabanı ilişkilerine, sorgu sayısına ve verileri işlemedeki uzmanlığa bağlıdır. Mümkünse basit yazılımları tercih edebilirsiniz. Özellikle html yazılımları tercih ederek sitenizin hızını olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Tasarım yönünden hız konusu xhtml sadeliği, görsel boyutları, css sadeliği gibi konuları kapsamaktadır.

WordPress Hız Optimizasyonu İçin Önereceğimiz Araçlar

site hızlandırma, wordpress hız optimizasyonu, wordpress optimizasyon

WordPress Hız Optimizasyonu için donanım, yazılım ve tasarım yönünden sitenizin gerçek anlamda gerekli yöntemlerle düzenlenmesi gerekmektedir.

 

WordPress altyapısına sahip sitenizde, WordPress Hız Optimizasyonu konusunda birçok pratik eklenti sayesinde yazılım ve tasarım konusunda gerçek anlamda destekleyici bir rol üstlenmektedir. Bunlardan bazılarını paylaşalım

  • Wp-Optimize

Veritabanı tablolarının optimize edilmesinin yanında, veri tabanının gereksiz yere şişmesini sağlayan gereksiz veriyi temizleyerek sitenizin hızını arttırmaktadır. Bunlara ek olarak da onaysız yorumlar, spam yorumların silinmesi ve yazı sürümleri gibi özelliklerini de söylemeliyiz

  • Clean Options

WordPress Hız Optimizasyonu için gözden kaçırılan bir konuya da değinmek iyi olacaktır. WordPress içerisinde yüklediğiniz sonra sildiğiniz eklentilerin veritabanı tabloları kalmaktadır. Bu da biraz önce bahsettiğimiz şişkinliğe neden olacaktır. Zincirleme olarak da sitenizin hızı yavaşlayacaktır. Uzmanlık gerektiren bir eklenti olmakla beraber, öğrenildiği takdirde kullanmadığınız veritabanı tablolarınız tespit edilecek ve silinecektir.

  • W3 Total Cache

WordPress kullanıcıları için ve özellikle internet kullanıcıları için özellikle WordPress Hız Optimizasyonu açısından çok etkili bir eklenti olarak önerebiliriz. Site içerisinde hem ana sayfa hem de alt sayfalarda yer alan yazı, içerik ve tanıtımlarda yer alan etiket, kategori, yorum ve son yazılar gibi daha uzatabileceğimiz unsurları bulunmaktadır. Bu da kullanıcılar açısından yorucu olmaktadır. Siteniz statik bir yapıya sahip olarak bir saniyeden daha hızlı açılması bile gerçekleşebilir.

  • Gzippy

Herhalde sitenizin hızını arttırmak için en çok seveceğinizi düşündüğümüz eklentidir. Sitenizin html kodlarını %80 oranına kadar sıkıştırarak sayfalarınızın hızlı açılmasını sağlamaktadır.

  • cSprites for WordPress

Siteniz WordPress sistemi kullanılırken resimlerin birleştirilip statik bir şekilde çağırılmasını sağlayan bir eklentidir. Ki biraz anlıyorsanız bunun sitenizin hızında etkili olabileceğini bilebilirsiniz.

 

Bahsettiğimiz eklentiler, size yol gösterip, sitenizin hızını arttırmada destek olacaklardır. Ancak WordPress Hız Optimizasyonu açısından bazı eklentiler ekstra sorgu üretilmesine neden olabileceği için sağlayacakları fayda azalacaktır. Bunu ortadan kaldırmak için de fazlasıyla uzmanlık bilgisi isteyen yazılım konusu devreye girmektedir. Eğer yazılım ve kodlama bilginiz de varsa manuel olarak düzenlemeler yaparak sitenizin hızını arttırabilirsiniz. Ayrıca tasarım açısından sitenizin hızını değerlendirebileceğiniz ve ona göre düzenleme yapabileceğiniz araçlar bulunmaktadır. Aşağıda bahsedeceğimiz araçlardan faydalanabilirsiniz:

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights

http://developer.yahoo.com/yslow/

http://tools.pingdom.com/fpt/

http://gtmetrix.com/

Yorumlarınız

WhatsApp chat