Arama Motoru Nedir?

Arama motoru, internet üzerinde bulunan herhangi bir içeriği bulmak için kullanılan bir sistem olarak açıklayabiliriz. Fakat arama sonuçları çoğunlukla sık tıklanan internet sayfalarından oluşan bir liste olarak iletilmektedir. Arama motoru üç temel unsurdan meydana gelmiştir. Bunlar; web robotu, arama indeksi ve kullanıcı arabirimi olarak açıklanabilir.

Web robotu, arama motoru için web sayfalarını bulur, tarar ve içerikleri ile birlikte arama motorunun dizinine (arama indeksine) yani veri tabanına kayı etmesini sağlar. Arama motoru kullanıcısı, arama motorunun kullanıcı ara yüzünde ihtiyaç duydukları ile ilgili anahtar kelime girerek arama yapar. Arama motoru, kullanıcının aradığı anahtar kelime ile ilgili olan web sayfalarını filtreler, sıralama faktörlerine en uygun olan sayfa en üstte yer alacak şekilde sıralamasını sağlar.

arama motoru nedir ne işe yarar,arama motoru nedir nasıl çalışır,arama motoru nedir, nasıl çalışır kısaca,Spider/Crawler,Yandex,Google,Yahoo,Arama motoru,web robotu,arama indeksi,kullanıcı arabirimi,arama indeksleme
arama motoru nedir ne işe yarar,arama motoru nedir nasıl çalışır,arama motoru nedir, nasıl çalışır kısaca,Spider/Crawler,Yandex,Google,Yahoo,Arama motoru,web robotu,arama indeksi,kullanıcı arabirimi,arama indeksleme

Günümüzde en popüler arama motorlarından bir tanesi olan Google,  yazılmış olan anahtar kelimeleri sistem üzerinde araştırmasını yaparak tüm dökümanları kullanıcılara iletir. Milyarlarca web sitesinin bulunduğu internet ortamında, istenilen sitenin veya bilginin bulunması  bireylere bırakılmamıştır.

Günümüz teknoloji döneminde işlemler daha kolay hale getirilerek arama motorları geliştirilmiştir. En fazla kullanılan arama motorlarından biri de Yandex olarak karşımıza çıkmaktadır. İhtiyacınız olan her bilgiye kolay bir şekilde ulaşmış oluyorsunuz.

Arama Motorları Ne İşe Yarıyor? Nasıl Çalışır?

Dünya’da genel olarak en fazla Google kullanılmış olsa da, Yandex gibi arama motorları da fazlasıyla gelişmiştir. İnternetteki her bilgiyi kodlar aracılığı ile okuyan arama motorları, HTML biçiminde bu bilgileri iletmektedir.

Son zamanlarda fazlası ile gelişen ve popülerleşmiş olan Yahoo sayesinde de istediğiniz bilgilere ulaşım sağlayabilirsiniz. Arama motorlarında kelime dışında görüntü ve video arama işlemi de yapabilirsiniz. Web sitelerin arama sonuçlarına göre daha üst sıralarda yer alması ve bu sayede daha fazla insana ulaşım sağlayarak kar oranını artırması, arama motoru optimizasyonu sayesinde olmaktadır.

Arama motorlarının botları dediğimiz “Spider/Crawler” internet üzerinde yer almış olan milyonlarca internet sayfası içinde dolaşıyor. Daha sonrasında bu web sitelerini algoritma yapılarına göre inceleyerek kendi veritabanı içerisine almaktadır. En son kısımda ise belirlenmiş olan algoritmalara göre bu siteleri puanlayarak istenilen sonuçlar arasında derecelendirilmiş şekilde kullanıcılara sunuyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz