Google Index Silme Nasıl Yapılır?

0
59

Web site sahipleri ve webmasterlar belli durumlarda söz konusu sitelerine ait bazı linkleri arama motoru sonuçlarından kaldırmak isteyebilirler. Bunda en etkili olan neden arama motorlarının web site içerisinde gördüğü bazı koşullarda da görmediği tüm sayfaları indekslemeleri olmaktadır. Ancak web sitesine ait olan tüm sayfaların indexlenmesi istenmeyebilir. Bunun için de arama motoru sonuçlarından kaldırılması için harekete geçilir. SEO çalışmalarınıza etkisini de düşünürsek dikkatli davranıp gereken linklerin kaldırılması için gereken adımların takip edilmesi gerekir. Google Index silme işlemi hangi durumlarda gerçekleşir, biraz ona değinmekte fayda bulunmaktadır.

Google Index silme konusu hakkında fikir sahibi olmak istiyorsanız, hangi link ve sayfaların hangi koşullarda silinmesi, kaldırılması gerektiğine hep beraber bakalım.  Önceden var olan ancak sonradan silinmiş bir içerik söz konusu olabilir. Bu durum, sitenizde daha önce yayınladığınız içeriğin güncelliğini yitirmesi veya satılan ürünün satışının çekilmesi halinde yaşanabilir. Sitenizde yer almayan sayfalara verilmiş harici linkler olabilir. Bu durum ise, aslında sitede yer almayan bir sayfanın olduğu kabul edilerek, başka siteler tarafından verilen linklerden oluşmaktadır. Ki SEO değeriniz açısından olumsuz bir etkiye sahiptir. Bunların dışında sitenizin başka bir adrese taşınması sonucu, eski sitenizdeki indexlerin silinmesi ve yeni sitenize aktarılması gerekecektir.

En sık sorulan sorulardan birisi, biraz önce bahsettiğimiz sitenizde olmayan bir içeriğe hangi durumlarda link verilmesidir. Daha önce sitenizde var olan bir içerik silindiyse, o içeriğe verilen link silinmemiş olabilir. Kodlama hataları veya yanlış anlama sebebiyle link verilebilir. Ref kodlarını ekleyerek reklam amacıyla bilinçli olarak link verilebilir. Google Index silme durumlarında ya da genel olarak bu tarz durumlarla karşılaşılabileceğinizi düşünerek hareket etmeli, zamanı geldiğinde de indexlenen linkleri kaldırmalısınız. Site sahiplerinin başvurduğu başka bir başlık da gizli içerik olmaktadır. Gizli içerik, bir sitedeki ürün veya bilgilerin sadece istenilen üye veya kişilere açık olması durumunda, arama motorları tarafından o içeriğe gelebilecek ziyaretleri engellemek için bu tür sayfaların indexleri silinebilmektedir.

Google Index Silme Seçenekleri

  • Bir siteye ait belirli içeriğinin silinmesi
  • Bir sitenin tüm sonuçlarının başka bir siteye aktarılması
  • Bir sitenin tamamen arama motorlarından silinmesi (Bu durum site başka adrese taşındığı zaman tercih edilmektedir.)

Yine aynı şekilde sitenizde var olmayan sayfalarınız varmış gibi gösterilerek, sitenizin daha fazla index sayısına sahip olması isteniyorsa, spam konusu ortaya çıkmaktadır. Bu şekildeki indexler de SEO çalışmalarınızı engelleyecek nitelikte olabilmektedir. İndex sayısındaki artış, arama motorları tarafından ceza almanıza neden olabilir. Dikkatli olmanızda fayda olacaktır. Bununla beraber arama motorunda bulunan geçersiz indexler, sitenizin marka imajına da gölge düşürecektir. Ziyaretçiler aradıkları bir bilgi veya ürün üzerinden sizin sitenizde olmayan bir sayfaya ulaştıklarında kandırıldıklarını düşünebilecektir ve bu algıyla bir daha sitenizi ziyaret etmeyebilirler.

 

google index silmek, google url kaldırma,googleden sayfa silme,bir site veya sayfanın google dan kaldırılması
Google İndex silme durumlarında ya da genel olarak bu tarz durumlarla karşılaşılabileceğinizi düşünerek hareket etmeli, zamanı geldiğinde de indexlenen linkleri kaldırmalısınız.

 

Google Index Silme Aşamaları

Sitenizin admin panel girişi veya siteye ait resmi belge ve bilgilerin arama motoru üzerinden gelebilecek her türlü kullanıcıya gizli olması gerekir. Google Index Silme işlemlerinde kullanılacak Webmaster Araçları, Robots.txt, Meta Kodu ve Htaccess olmaktadır. Webmaster araçları, arama motorlarının web site sahiplerine arama ve tarama durumları hakkında bilgilendirme ve düzenleme olanağı sağlamaktadır. Web sitenizi Google Webmaster Araçlarına kayıt ettikten sonra, site yapılandırma bölümünde, tarayıcı erişimi bölümüne geçip Robots.txt oluşturun sekmesi ile sitenizin tüm içeriğinin Google tarafından görülmesini veya 2. Seçenek ile Tüm sitenin Google arama sonuçlarından kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Eğer tüm site içeriği yerine sitedeki belli linklerin kaldırılmasını istiyorsanız, tarayıcı erişiminden URL’yi kaldır sekmesinden, kaldırmak istediğiniz urlleri girip Google tarafından değerlendirilmesini istemiş oluyorsunuz.

Webmaster araçları üzerinden Robots.txt yi düzenleyerek tüm site içeriği üzerine müdahale edebilirsiniz, ama kaldırılmasını istediğiniz sayfa, dizin, kategori ve tüm site içeriğini arama motorlarından silebilmek için Robots.txt dosyasını elle düzenlemeniz gerekecektir.  Tüm site içeriğinin veya sadece istenilen içeriklerin Google Index başlığı altında silmek için meta robots kodunu kullanabilirsiniz. Aşağıda yer alan kodu sadece istenilen sayfalara yerleştirerek o sayfaların indexlerini veya tüm sayfalara yerleştirerek site içeriğinin tüm indexini, bir sonraki arama motoru botunun ziyaretiyle arama motoru sonuçlarından kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.

<meta content=”noindex, nofollow”>

Tüm arama motorlarından değil de bazı arama motorlarının indexlerini silmek istediğiniz takdirde de, aşağıdaki örnekteki gibi sadece o botun adını girmeniz gerekecektir.

<meta content=”noindex, nofollow “>

Bunlarıa ek olarak,  arama motorlarının sitenizi belleklemesini engellemek veya bellekteki sayfaların silinmesini sağlamak için aşağıdaki kodu eklemeniz gerekecektir.

<meta content=”noarchive”>

Site adresinin değiştirilmesi sonucunda eski siteye ait indexlerin yeni siteye yönlendirilmesi ile hem arama motoru üzerinden gelecek ziyaretleri yeni siteye eksiksiz yönlendirmek hem de bu yönlendirme ile eski indexlerin de yeni site indexi olarak değiştirilmesini sağlamak için htaccess düzenlemesini kullanabilirsiniz. Htaccess ile 301 yönlendirmesi yaparak siteyi komple başka bir adrese yönlendirebilirsiniz. Eski bir ürün veya bilgi sayfasının yeni bir ürün sayfasına yönlendirilmesini sağlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz